23. Hoppning eller dressyr? Varför?

Med tanke på det förra inlägget jag nyss publicerade på bloggen så är det inte så oklart vad jag tycker kanske. Men duktig som jag är ska jag skriva ändå, såklart. Jag tycker att hoppning är absolut roligast, och även om jag ibland säger att dressyr är långtråkigt och att det inte händer något så måste jag ändå medge att det inte är helt fel med ett dressyrpass ibland också. Och självfallet inser jag ju att om det ska gå bra i hoppningen är det oerhört viktigt med dressyren! Därför rider jag nog ganska mycket dressyr om man gämför med andra ponnyryttare som mest tävlar i hoppning, som jag upplever det i alla fall - men säker kan jag ju aldrig vara.
Jag måste också medge att det faktiskt är riktigt roligt med dressyr ibland också.

Hoppning är alltid roligt - även om det inte går bra. Dressyr är bara roligt när det går bra.


Mina fem favorithoppbilder på mig och Chassen

Nu när Chassen är under behandling och bara skrittas för hand en kvart om dagen blir det inte så mycket att blogga om som händer på stallet, (förutom om jag rider någon ridskolehäst eller så). Så istället för nya ridbilder eller inlägg så tänkte jag att ni kan få kika på mina favoritbilder på mig och Chassen när vi hoppar, själv sitter jag och gottar mig i dessa mer eller mindre hela tiden och längtar tills han blir frisk igen.


Hemkommen

Nu ska jag ta tag i bloggen, på riktigt den här gången! Vi skulle bara vara borta över gårdagen egentligen, men det blev så att vi for till Ramsele en sväng för att provrida en häst tillsammans med min moster eftersom hon är mycket bättre än jag på att ställa rätt frågor och så. Därför sov vi i alla fall över en natt i Umeå och nästan hela dagen idag spenderades i bilen, men nu är jag som sagt hemma i alla fall.
Imorgon hade jag och Lina tänkt rida ut med några av ridskolehästarna, så att de också får komma ut ibland.


22. Någon jag vill träffa igen

Självklart är det även hästar som blir svaret här med! Jag kan inte välja bara en, utan alla tre hästar som jag varit medryttare på skulle jag så väldigt mycket vilja träffa igen, och testa rida dem igen eftersom det var minst 2,5 år sedan jag red dem.
Första medryttarhästen jag hade var Mimosa, ett haflingersto och om jag minns rätt var hon en liten häst, eller möjligtvis stor D-ponny. När jag tänker efter borde hon nog vara ponny eftersom jag fortfarande gick på mellanstadiet när jag red henne och hon var ju inte överdrivet stor för mig, fast å andra sidan var det pappas jobbarkompis som ägde henne och jag har lite svårt att tro att hon skulle ha en ponny när hon ändå är vuxen.
Det var när Mimosas ägare skulle flytta tillbaka till Umeå som vår tid tillsammans tog slut, men inte utan oändligt mycket tjat från min sida eftersom Kicki i samma veva bestämde sig för att sälja Mimosa. Dock förstår jag nu i efterhand att jag kunde på tok för litet för att klara av ansvret med en egen häst, men då ville jag bara slippa se henne åka iväg.
När Mimosa hade åkt kändes det så tomt att "bara" rida lektion på ridskolan en gång i veckan, så vi började kika runt lite efter en annan häst att vara medryttare på. Den här gången var det mammas jobbarkompis som fixade hästen, hennes lillasyster hade just fyllt arton och hade inte riktigt tid att rida sin C-ponny så mycket som hon behövde. Då traskade Silver in i mitt liv. Hon var en maxad C-ponny på 23 (?) år. Supersnäll och jätteduktig på dressyr, men jag minns fortfarande hur läskigt jag tyckte det var att galoppera eftersom hon var så mycket piggare än vad Mimosa eller någon ridskolehäst var. Tyvärr fanns inte Silver i mitt liv så länge heller. Bara ett halvår efter att jag börjat vara medryttare på henne fick de åka akut till ATG med henne eftersom hon knappt kunde andas. Det var en tumör i luftstrupen och bäst för alla var ju faktiskt att låta Silver somna in även om det inte kändes så då.
Samma sak hände nu, när man vant sig med att rida tre-fyra gånger per vecka och dessutom ha hand om allt runt omkring, känns det inte lika lockande med en lektion per vecka endast. Så vi var ute på jakt efter en ny ponny igen.
Den här gången hamnade vi ute i Tannträsk hos Marie Sahlman. Hon hade en B-ponny som egentligen var hennes sambos barn, men eftersom de bara var där varannan vecka och dessutom inte var överdrivet intresserade så behövde hon någon som kunde rida honom. Han heter egentligen Harmonins Comenick, men jag har aldrig någonsin hör någon kalla honom det. Han hette Sauron, punkt.
Liten, vit och luddig med lång, lockig man. En riktigt sagoponny! Sen bockade han mer eller mindre varje ridpass, hade superkort steg och var kanske i minsta laget. Men han travade rakt in i hjärtat på alla och jag kan lova att han fortfarande är kvar där.
Sauron red jag i ungefär två år, sen skulle han egentligen säljas, men vi valde att ta honom på foder. Vid det här laget gick jag i nian och var på tok för lång för att rida honom egentligen, även om jag inte ville se det. Så mamma bestämde att om vi nu ändå har en för liten ponny på foder kan vi istället köpa en större ponny eftersom det ändå blir samma månadskostnad. Nu träffade jag snart för första gången Chassen.
Sauron blev såld till några söderut, i Övik om jag inte minns helt fel, och jag har tyvärr inte hört något mer av honom sedan han for.

Åter till frågan, de tre hästar jag skulle vilja träffa igen är alltså Mimosa, Silver och Sauron.

Silver, Sauron & Mimosa

Ännu en julafton..

Nu har alla klappar öppnats, (nästan) all mat ätits upp, alla spel spelats och det har varit jul klart för i år. Lite tråkigt känns det allt att det är över, men mysigt värre har det ju varit så det väger ju såklart upp! Är någon intresserad av att veta vad jag fått i julklapp får ni väl kommentera, det var i vilket fall inte så mycket hästsaker, så jag orkar nog inte blogga om det om ingen säger att den vill det.
Imorgon bär det av till Umeå, eller rättare sagt Innertavle för att fira lite mera jul med släkten. Dock håller vi oss till att äta rester från idag så maten tar slut någon gång och leka paketleken. Men trevligt värre lär det bli i alla fall! I vilket fall kommer jag inte blogga så mycket imorgon heller, det var det jag egentligen villa komma fram till i det här inlägget, men jag kunde ju inte låta bli att linda in det lite i alla fall.

Hoppas att ni har haft en lika fin och trevlig julafton som jag! Visst blev för övrigt Chassen söt i nya vintertäcket!?

21. Någon jag skulle vilja träffa

Nu tänker jag vara så tråkig och säga en häst. Men tänk vad häftigt att få träffa och klappa Totilas! Det är ju i princip en ren statusgrej, inte sådär att man aldrig mer ska tvätta händerna, men ändå.

Han är ju så oerhört vacker! Vem skulle inte vilja träffa honom?


Jag hoppas ni får en lika fin julafton som jag!


20. Något jag vill göra

Okej.. Just nu vill jag nog helst av allt släcka datorn och alla lampor och lägga mig och sova så jag kan vakna imorgon och inse att det äntligen är julafton! Men det kanske var lite mer långsiktigt än så? Jag vet inte.
Om man ska se genom hela livet skulle jag någon gång vilja gå en ridledarutbildning och börja ha ridlektioner på någon ridskola, jag fick ha lektionerna i tisdags eftersom Elin var borta, och oj vad roligt det var! Och jag kan ju inte låta bli att däga att det känns som om man samlar supermånga vuxenpoäng där.

I sommar skulle jag vilja simma med någon häst, det har jag faktiskt aldrig gjort eftersom jag bara hann vara medryttare på Silver under vintern, och varken Sauron eller Chassen har aldrig någonsin visat något större intresse av att vada djupare än så att framknäna blir våta.

Lillasyster Lina, Chassen, Maja & Privero i somras.

19. Bild på min bästa vän/vänner

Måste nog säga att många av mina bästa/närmaste vänner finns i min underbara klass, NV2. Vi är så oerhört tajta och ja, det blev bara helt rätt att alla vi valde NV helt enkelt. Sen är man ju mer eller mindre kompis med alla, och såklart har jag kompisar som inte går i klassen - tex alla underbara personer på stallet, men ingen speciell nämd blir ingen speciell glömd!
Snodde bilden av Hanna, därav är den så liten..


18. En bild jag aldrig publicerat förr


Sötaste!
Blir lite många inlägg på raken nu, men ska bara komma ifatt med listan tänkte jag.

17. Låtar som jag lyssnar på när jag är ledsen eller glad

Jag lyssnar för det mesta på samma musik oavsett humör, men om jag ska försöka säga några så är det väl ungefär så här:
Glad - Clubmusik, det som går på radion, tallvänliga låtar som man kan texten på
Ledsen - Soundtracken från Spirit, annan lite mer down musik
Arg - Lyssnar faktiskt sällan på musik när jag är arg, så jag vet inte. Tog bort det från rubriken eftersom den blev för lång..

Update

Jag måste bara ursäkt för den helt obefintliga bloggningen de senaste dagarna, jag har haft full upp med det sista i skolan, julklappar, Chassen och så. Efter jul ska jag köra igång som vanligt igen.

Nu tänkte jag bara berätta lite om läget snabbt innan jag ska sova. I onsdags var vi som sagt med Chassen till ATG för att kolla upp honom. Eftersom han har stannat ut sig i princip var enda klass hela hösten så var vi inte säkra på om han var helt fräsh. Och så rätt vi hade, nu ska han stå i liten hage och skrittas för hand en kvart om dagen i tre veckor eftersom han har kotledinflamation båda fram och inflamation i knäleden vänster bak.
Riktigt tråkigt är det såklart, och så känner jag mig lite hemsk som ridit honom hela hösten. Men om man ser på det ur en annan synvinkel - och missuppfatta mig absolut inte nu! - så är det lite skönt att veta varför han har hållt på och stannat, och att veta att han faktiskt är så klok att han inte hoppar när det gör ont.
Det är ju inte så mycket som man kan göra, utan det är helt enkelt som det är och jag kan varken spola tillbaka tiden eller knäppa med fingrarna så han blir bra igen, utan jag får helt enkelt göra det bästa av situationen och hoppas att han blir bra så snabbt som möjligt, men förmodligen behöver han väl en till behandling eftersom det är få hästar som klarar sig med en enda.

Låång kväll på stallet

For upp på stallet vid femsnåret, och kom hem för ungefär en halvtimme sen. Så det blev väl drygt fem timmar där ikväll, fast då har jag i alla fall hunnit med en hel del. Fixat allt till Chassen (mockning, foder osv) och varit stallvärd. Sen har jag också hunnit med ett lite kortare pass med Chassen för att börja sätta igång honom och så ett pass på Gulli eftersom hon inte gick några lektioner idag.
Nu ska jag i vilket fall sova så mer inlägg dyker upp imorgon kväll, kommer vara borta hela dagen i Umeå så updateringen blir lite låg på bloggen alltså, men det får ni stå ut med.

Snart! Snart!

Då var nästan all skola avklarad får den här terminen! Skönt! Imorgon är jag nämligen ledig eftersom vi ska på ATG med Chassen och Fiona (det kommer ett eget inlägg om det) och sen på tordag har vi bara en fysiklektion och slutar sen vid tio. Hur skönt som hälst!
Det enda skoljobbet jag har kvar nu är att skriva en psykologiuppsats, och jag är väl klar med typ halva.

16. En bild som gör dig lycklig


Bloglovin'

Ni glömmer väl inte bort att ni kan följa min blogg med bloglovin'? Då slipper ni klicka in på bloggen vid jämna mellanrum, utan kan istället smidigt och enkelt logg in på bloglovin' och få upp alla nya inlägg från de bloggar ni väljer att följa - och självklart är väl min en av dessa?
Klicka bara på knappen för att komma till min blogg på bloglovin'.

bloglovin


Just nu


Älskade matte, fast ganska roligt är det ändå! Och såå mycket bättre än Engelskan som jag borde ta tag i!


Hemma från skolan

Nu har jag just kommit hem från skolan, och jag borde egentligen plugga matte inför provet imorgon och förbereda min presentation jag ska ha imorgon också på engelskan. Men jag orkar inte just nu så jag tänkte ta och titta på Top Model och sen får jag väl tvinga mig själv till att börja med skoljobbet.

Shoppingen igår

Att kalla det shopping är kanske att ta i, men jag får i alla fall inviga kategorin här på bloggen, så det fick bli ett enskilt inlägg om det i alla fall.
Jag ska till Paris med franskaklassen i vår, och därför måste jag spara pengar, så jag håller hårt i plånboken även om det kliar i fingrarna ganska ofta! Det blev i alla fall ett par marinblåa ridstrumpor på Hööks, och så en senapsgul tröja på Gina Tricot för 99 kr. Och så beställde vi hem ett vintertäcke från Hööks som de inte hade inne i Chassens storlek, det skulle förmodligen hinna komma redan innan jul, men annars dyker det väl upp efter - så bråttom är det inte.

Mål 2011 - Utverdering

Att bli bättre på att rida för instruktör och se till själv att göra det, inte vänta på att det ska komma upp kurser på stallet, eftersom det i princip aldrig händer.
Det här målet tycker jag att jag har lyckats med i år. Jag har under våren ridit ganska mycket lektioner för Emma S, och nu under hösten har jag ridit lektioner på torsdagskvällar i en grupp för Malin. Och det speglar även hur jag och Chassen har utvecklats tillsammans.

Att för varje dressyrpass fundera ut vad jag ska jobba med innan jag börjar rida, de gånger jag gör det går det så mycket bättre!
Ibland tänker jag på det här, och har någon slags plan. Sen är jag inte superbra på att följa den planen, beroende på hur Chassen känns. Men nog har jag tänkt på att försöka göra upp planer innan jag rider dressyr och förökt att följa dem så gott jag kan utifrån dagsform och andra tillfälligheter. Såklart kan detta utvecklas ännu mera, så jag tror att det här målet får följa med ett år till!

Att ta en placering i en tävling, vilken som helst.
Det har jag och Chassen gjort, typ. Vi kom etta i en LD i Kågedalen, dock var det "bara" bedömning A:A i två faser, så det var sammanlagt fem förstaplacerade. Vi blev även placerade i klubbtävlingen som LMR anordnade på torget under hästveckan, då blev det en gul rosett.

Att rida LB:1 på över 60% (rekordet just nu är 59,31%)
Det här målet har vi inte klarat av, dock har det inte blivigt så mycket dressyrtävlingar som det var tänkt för oss på grund av olika omständigheter. Vi har startat en enda klass, i och för sig LB:1, men det gick verkligen urdåligt så det blev inte mycket att hänga i granen.

Att jag och Chassen ska klara av galoppombyten i språnget.
Det här har jag varit lat med och inte övat så mycket på, men vi har ändå närmat oss det. När jag red lektion för Maria för någon månad sen var vi ruskigt nära att klara av det. Vi gjorde ett byte med typ ett halvt travsteg emellan de olika galopperna.

Att göra ordentliga försök att få Chassen inkörd.
Det här hade vi tänkt dra igång med i höst, men eftersom han snart ska säljas har det aldrig blivigt att vi dragit igång med det. Lite i och med att det kändes onödigt att köpa en sele och så när han är på väg att säljas.

Att bli bättre på att anmäla mig till tävlingar i tid, och inte sista anmälningsdagen hela tiden.
Det här har jag blivigt mycket bättre på! Jag är nästan lite stolt över mig själv. Under hela hösten har jag anmält mig ganska direkt till alla tävlingar när man väl kunnat anmäla sig. Och jag har märkt att det verkligen är så mycket skönare att ha det gjort, dagarna innan tävling brukar det ändå ha en tendens till att bli sessigt.


15. Varför får hästar och ridning dig att må bra?

Hästar och ridning får mig att må bra på felra olika sätt. En sak är känslan i stallet som gör att man slipper bry sig ett skit om hur man ser ut. Jag kan springa omkring med spåpn i håret och kläder som inte passar ihop för fem öre. Ingen bryr sig! Tänk om jag inte kunde slippa känslan av att måsta bry mig om hur jag ser ut någonsin förutom hemma? Jag skulle bli mist sagt galen! Det är så skönt att bara vara, inte brhöva tänka på vad man ska ha på sig, att fixa håret osv. Bara för att jag skriver så här tycker jag inte att det är kul att klä mig snyggt i stallet, men när jag gör det gör jag det för min egen skull, inte för att jag har känslan av att jag måste det. Och det är i alla fall för mig en stor skillnad!
Jag mår också bra av hästar och ridning eftersom jag kan slappna av i stallet, släppa verkligheten för en stund och bara vara utan några krav. Hur stressigt livet är utanför stallet så rinner allt bara av en när man kommer innanför stalldörren. Jag kan ha hur mycket läxa som helst och plugga långt in på nätterna, men kliver jag innanför stalldörren rinner stressen av mig och jag kan stanna i fyra timmar iställer för de knappa två som jag egentligen har tid med.

Hästar och ridning, eller framförallt stallivet får mig att må bra genom att jag får självförtroende och lär mig att lite på mina egna beslut också. Jag växer som person, det känner jag själv. Och om det är någonting som är skönt så är det att klara av att vara trygg i sig själv.
Ännu bättre mår jag då dessutom när jag får använda min trygghet och mitt självförtroende för att hjälpa andra att växa som personer också. Det är ett av det bästa jag vet! Jag önskar nästan att någon hade kunnat fotografera mig förra tisdagen, då andra ridgruppen fick hoppa för första gången - jag är inte helt säker på om eleverna eller jag var lyckligast! Att få vara med och ta de där första stegen mot ett riktigt hästliv, vem räknar liksom inte första skuttet som en enorm milstolpe i hästkarriären?

Två bilder från Luciafirandet med maskeradhoppning idag



Fotograf: Lina Juul, picmagic.blogg.se


Sitter och gör läxa, som vanligt..

Har kemiprov imorgon, så det går före bloggen. Men jag tänkte bara skriva lite snabbt i alla fall. Idag har vi som sagt haft luciatåg och maskeradhoppning på stallet, det blev väldigt lyckat och så kom det faktskt riktigt mycket folk och tittade, jätteroligt!
Sen har jag hunnit med att leta upp ett inlägg på min gamla blogg idag också, ett där jag skrev upp mina mål inför i år. Tänkte ta och skriva ihop ett inlägg med dem senare ikväll, där jag också utverderar dem och berättar om hur det har gått med dem. Och så ska jag börja skissa på lite nya mål, fast jag vet inte hur det kommer att gå eftersom det ganska snart blir en ny häst kan jag tänka mig.

14. Saker du gör vardagligen. I stallet eller annars

Självklart gör jag många olika basic-saker, som att sova, äta, mocka, fylla höpåsar osv. Men istället berättar jah om lite mer knäppa saker, som att jag alltid när jag kommer till stallet måste gå genom stora stallet för att kolla vilka som är där och om det står något nytt på tavlan - innan jag går och byter om. Sen går jag genom stallet igen när jag ska gå ner till röda stallet där Chassen står.

En annan sak jag alltid gör är att ligga och dra mig alldeles för länge på morgonen, inte så orginellt, men så är det. Även om jag kan ligga och dra mig alldeles för länge så är jag verkligen effektiv när jag väl kommer upp så jag kommer sällan sent eller så i alla fall. För övrigt slog jag nytt rekord igår när jag klev upp vid åtta istället för kvart i sju och hade en kvart på mig innan bussen gick. Då hann jag till och med att duscha eftersom jag var på stallet kvällen innan, och jag hann med bussen! Inte illa pinkat va?


Vad är lagom för en annons?

På torsdag ska jag som vanligt ha ridlektion, och min lillasyster har lovat att följa med och filma så vi har lite filmer att visa upp sen när han ska ut på annons. Och då är frågan till er: Vad ska man ha för utrustning? Ska det vara neutalast möjliga? Eller något snyggt, färgmatchat? Galet? Jag har inte så stor uppfattning om vad jag tycker, men jag tror nog det lutar åt att ha svarta ridbyxor, marinblå tröja, stövlar, marinblått schabrak och så svarta benskydd. Vad tror ni om det?

Typ såhär, fast med stövlar istället för strumpor och så i "hoppmodell" då..

Havrepappa!

Havrepappa är nog för de flesta en välkänd figur, trots det tänker jag skriva lite om honom! Och om du inte har hört talas om denne grubblande (och hysteriskt roliga) fripassagerare inom ridsporten så får du göra det nu i alla fall.
Det första jag alltid gör när ett nytt nummer av Hippson dimper ner i brevlådan är att bläddra fram Havrepappas sida och sitta och småfnittra för mig själv medans jag läser. Dessutom följer jag hans blogg på bloglovin, bien sûr!

Klicka på bilden för att komma till bloggen!

På väg..

Nu är jag och familjen på väg till Sundsvall för shopping och annat roligt. Vi ska såklart på både Hööks och Ikea. Själv ska jag dock försöka hålla pengarna med båda händerna och inte köpa något som jag verkligen inte behöver. Önska mig lycka till? Fast något måste jag ju nästan köpa på Hööks tror jag? Och så ska vi se om vi hittar något bra vintertäcke med hals till Chassen eftersom han ska klippas någon gång efter jul när han börjar sättas igång igen.
       

 


Ridlektion 15/12

Red Gulli på den här ridlektionen också. Jag börjar nästan få lite dåligt samvete över att jag knappt rider Chassen, men han har faktiskt viloperiod mer eller mindre och så har jag lovat mig själv att rida honom nästa vecka på lektionen då vi ska hoppa.

Red Gulli på vanligt tränsbett nu också, även om det här inte var av gummi - men så stor skillnad blev det inte. Vi jobbade mycket med att ha dem framme för hjälperna och gjorde lite serpentiner, voltarbete och så. I slutet travade vi också över lite travbommar. Jag fick mest tänka på att verkligen plocka ner henne i tempo och få henne att sluta hasta iväg och bara rusa, utan att verkligen trava och jobba genom kroppen och bära upp sig ordentligt. För att få henne att göra det måste jag se till att verkligen sitta tungt i sadeln och jobba med sätet så jag fortfarande driver, om än inte så mycket.
Hon var riktigt fin i torsdags och var rejält svettig efter passet, lilla gumman.
Det är riktigt synd att hon inte är storhäst, inte för att jag är helt säker på att jag skulle vilja ha henne som enda häst, men hon är riktigt, riktigt rolig att rida. Framför allt eftersom hon känns så himla positiv och verkar tycka att det är kul även om hon ofta vill slarva lite och gärna bara springer snabbare och snabbare om hon får chansen.

13. Min högsta dröm

Jag har ingen stor och självklar dröm, som jag bara måste uppfylla under mitt liv. Men jag ska nog klara av att skriva en del i det här inlägget ändå. En sak som jag kanske inte kommer att göra, men som skulle vara riktigt roligt tror jag är att starta en egen ridskola.
Med riktigt fina och välutbildade ponnyer som barnen ska ha tillgång till att tävla med när de börjar bli tillräckligt duktiga. Ponnyerna ska vara positiva och lätta att rida, så alla elever kan lära sig att  rida "på rätt sätt" på direkt från början av sin ryttarkarriär.
Förmodligen kommer jag aldirg att starta en ridskola, men skulle jag det skulle jag sträva efter att få det sådär.

En annan mer kortsiktigt dröm skulle man kunna säga är att komma på vad jag vill jobba med och ta mig in på den utbildningen. Det skulle vara så extremt skönt att veta att man är på väg att forma sitt liv till något man verklien vill och kommer att trivas med.

Sitter och skriver en massa inlägg..

Nu har jag tänkt spendera en tid med att tidsinställa inlägg för i helgen eftersom jag kommer att ha ganska fullt upp. Jag fortsätter med standardfrågan: Är det något speciellt ni vill läsa om?
Jag har några idéer om vad jag ska skriva om, men bra förslag sitter aldrig fel såklart!

Ridpass med Gulli 14/12

Testade att rida henne på gummibett den här kvällen, till skillnad från vanligtvis då hon har ett kimblewick. Jag var lite skeptisk till att rida henne på det, men hittade inget annat tränsbett så det fick bli som det blev helt enkelt. Hon var riktigt fin på bettet, förutom att hon höll på och joxade lite grand med munnen, men det kändes som om hon bara var ovan att ha något sådant i munnen.
Jag jobbade mycket med att hålla henne lugn och verkligen ta igenom halvhalter, halter och avbrott eftersom det var fem andra hästar eller något sådant där inne och hon var ganska stressad och inte riktigt kunde slappna av. Förutom det blev det mest voltarbete och att jag red igenom henne i alla gångarter så hon fick lite motion eftersom det var ganska trångt i vårt lilla ridhus.

Favorit i repris med bilden, har knappt några foton på Gulli så jag tror att jag ska försöka få med mig en kamera någon gång i helgen och fotografera henne så jag har lite mer att lägga upp på bloggen eftersom jag rider henne så pass mycket..


12. Min favorit ridsportgren

Självklart är det hoppning som är min absoluta favoritgren inom ridsporten! Det är något speciellt med det som jag inte vet exakt vad det är, men en av de bästa sakerna är i alla fall att börja anridningen mot ett hinder och känna hur hästen taggar till och verkligen suger tag i det och berättar med hela kroppen att "Ja! Jag vill verkligen det här!", det är bland det härligaste jag någonsin upplevt. Sen är ju känslan i magen över en trippelbarr inte heller helt fel den med.


11. En låt om påminner om en häst du älskar

Min och Chassens låt är Hollywood Hills med Sunrise Avenue. Speciellt nu när han eventuellt är på väg att säljas.

I take a part of you with me now and you won't get it back. And a part of me will stay here, you can keep it forever, dear.

Stressad, som vanligt

Jag ska bara snabbt be om ursäkt för att jag inte hann blogga något igår, och för att jag inte kommer hinna blogga något idag heller. Kanske senare ikväll möjligtvis. Igår for jag bara hem för att äta och så iväg till stallet, där jag var till klockan åtta ungefär, red Gulli bl a. När jag kom hem då var det bara att börja plugga matte och sen sova. Ikväll är det lika fullt upp, jag sitter och äter middag nu och ska efter det direkt iväg till stallet för ridlektion. Efter den bär det iväg till stan för att bada och ha knytkalas tillsammans med klassen. Mysigt!



Fler inlägg kommer ikväll, om jag inte kommer hem allt för sent, bl a kan ni se fram emot två ridpass-inlägg och kanske något mer roligt! Jag ska även försöka hinna med att tidsinställa två list-inlägg nu innan jag far som kommer upp under kvällen, eftersom jag inte hann skriva något igår så får det bli två idag istället.

10. 5 saker du inte visste om mig

Lite knepigt blir det allt med att komma på fem hela saker som jag inte hunnit med att blogga om på ett eller annat sätt. Även om jag kanske inte skrivit ett helt inlägg så har jag nog nämnt det mesta någon gång i förbiseende. Så många av er vet nog redan det mesta egentligen.

  1. Jag har spelat fiol i tio år nu. Redan när jag gick i förskoleklass bestämde jag mig för att jag ville spela fiol efter en "testa på"-dag. Men det var så lång kö att jag inte fick börja spela för än i tvåan.
  2. Innan vi köpte Chassen hade jag en liten B-ponny på foder. Han hette Comenick, men aldrig någonsin att han kallades för det, utan Sauron var det han hette för alla, dock vet jag inte varför.
  3. Jag är en riktig liten pluggis och har dessutom väldigt lätt för att lära mig saker. Därför har jag då också väldigt bra betyg. Hittils har jag hunnit få tre VG och sex MVG satta i mitt betyg än så länge. Trots detta är jag inte alls sådär att jag inte blir nöjd om jag inte får MVG. Så länge jag känner att jag gjort mitt bästa är jag nöjd, och det är väldigt skönt när man tänker på en del andra i min klass som ställer jättehöga krav på sig själva.
  4. Jag biter på naglarna. Oerhört mycket! Aldrig att de når utanför fingertopparna någonsin. Det går bara inte att låta bli. Absolut värst är det när jag sitter och skriver prov eller på annat sätt är väldigt koncentrerad. Jag har testat med att använda "stopp-och-väx" flera gånger, men usch! Nej, det klarar jag inte alls av. Det smakar ju så vidrigt och allt man tar i får den smaken så att äta mackor, hemburgare eller godis är bara att drömma om.
  5. Jag har börjat fundera på att utbilda mig till matte- och kemilärare efter gymnasiet. Eller möjligtvis matte- och biologilärare. Men jag vet inte.

Lucia

Jag och Chassen ville bara hälsa att vi hoppas att ni har haft en lika mysig och trevlig lucia som oss!
Själv har jag nästan hunnit med att bli less på lussebullar idag, först frukostfika hemma, och så luciamorgon på skolan med hela programmet, lussebullar och varm choklad som efterrätt till lunch och så sitter jag och tuggar på en nu med.

Två oerhört charmiga mobilbilder på Chassen som stjärngosse, även om man kanske inte kan ana det så tycker han faktiskt att lucia är ett riktigt roligt påhitt.

Den lille fysikerns återkomst

Nu sitter jag med näsan i fysikböckerna igen. Det blir sista ordentliga pluggstunden innan provet imorgon då jag snart ska iväg till stallet för att ta hand om Chassen, vara stallvärd och sitta med på styrelsemötet från US. Så uppdateringen kommer kanske inte ligga helt på topp, men jag ska ta och tidsinställa minst ett inlägg för senare ikväll så att ni får något att läsa i alla fall.
Till en helt annan sak. Idag fick jag veta att jag har fått ett stipendie från skolan, eller egentligen är det från Dragon Mining Sweden AB som har donerat det, men det är skolan som väljer vem som ska få det. Jag kommer att få åka till Stockholm och delta i Berzeliusdagarna i början av februari nästa år. Berzeliusdagarna är en konferens med fokus på kemi, och sammanlagt kommer det att komma 300 gymnasiestudenter dit. Tur att vi är två som får stipendiet från Lycksele så man känner någon! Inte för att jag är oerhört blyg, men ändå.

Hjälp!

På söndag ska vi ha luciafirande på ridskolan med maskeradhoppningsuppvisning, luciatåg och fikaförsäljning. Jag ska vara med i hoppuppvisningen med Gulli, men vad ska jag klä ut mig som?
Jag hade en idé om att vara prinsessa/älva, men det börjar bli lite kort om tid och jag har inget att ha för att klä ut oss som det så jag vet inte. Men då måste jag ju ha en ny idé, och det ganska snart eftersom det bara är sex dagar kvar och jag ska vara borta hela lördag.

Gratis design?

Jag tycker att det är oerhört roligt att göra bloggdesigner. Därför tänkte jag att om någon är intresserad av att få en gratis design till sin blogg.se/webblogg.se-blogg så är det bara att kommentera. Jag kommer dock bara att göra designer då jag verkligen har tid med det, så när du kommenterar vill jag gärna att du skriver så utförligt som möjligt om hur du vill ha designen (om du har några speciella önskemål), varför jag borde välja att göra en design till dig och så vidare. Alltså helt enkelt få mig att vilja göra en design till just din blogg.

Exempel på designer jag gjort tidigare:





9. Någon du skulle vilja byta liv med en dag. Varför?

Det självklara valet för något år sedan hade utan tvekan varit Albert Zoer. Eftersom jag verkligen avgudade hans häst Okidoki, som dog på grund av blodförgiftning i slutet av juli förra året, tänkt att få rida en sådan häst bara en enda gång! Albert är ju dessutom en riktigt duktig ryttare så ja, jag skulle nog välja honom för något år sedan medans han hade Okidoki.

Ny vecka = Nya tag

Nu ska jag börja om veckan med att blogga ordentligt efter den katastrofala helgen! Bara så att ni vet liksom.
Idag har jag varit på skolan som vanligt, och snart är det dags för läxböckerna att komma fram igen. Men fram tills dess tänkte jag ta hand lite om bloggen. Jag måste också berömma er! Flera fina kommentarer har rullat in under helgen fastän jag knappt updaterat.
I veckan blir det ganska fullt upp, precis som vanligt. Men jag måste medge att jag gillar det! Man får inte så mycket dötid att bara vara, även om det är skönt och väldigt välbehövligt ibland också.

Måndag: Idag då, plugga fysik
Tisdag: Stallvärd, rida Chassen, plugga fysik, handla
Onsdag: Fysikprov, luciaträning, planera det sista inför luciatåget, baka
Torsdag: Knytkalas med klassen, ridlektion
Fredag: Rida Chassen, plugga kemi & matte (prov nästa måndag & tisdag)
Lördag: Åka till Sundsvall för shopping, ev. provrida en häst
Söndag: Luciatåg på stallet, plugga kemi & matte

Nu fortsätter jag att tjata om våren, men visst ser det härligt ut! Längtar dit igen!

8. Min största rädsla inom ridsporten

Min största rädsla är inte att Chassen, eller någon annan häst jag tycker mycket om, ska skadas så allverligt att man måste ta bort han. Det skulle jag nog kunna leva med, om det inte var så att jag gjort något fel som ledde till skadan. Vad som skulle vara ännu värre skulle vara om man sålde hästen (vilket vi nog kommer göra med Chassen snart tyvär) och att den blev vidaresåld snabbt och började hoppa runt mellan jättemånga olika ägare, tappade alla muskler, blev ouppfostrad och mådde dåligt. Tänk att leva med det, jag sålde min bästa vän och nu har han det hemskt. Då skulle det faktiskt kännas bättre att bli tvungen att ta bort hästen.

Älskade vän. You'll stay in my heart whatever happends.

Tredje advent

Glad? Trevlig? Fin? Rolig? God?
Vad säger man egentligen om adventssöndagarna?
I alla fall, jag hoppas ni får en mysig tredje advent! Se till att äta riktigt mycket gott julfika!

Home sweet home

Har just klivit innanför dörren här hemma efter att ha varit borta hela dagen. Skönt! Nu håller jag på att slocka i soffan medans jag tittar på filmen "Yours mine and ours", den där två skilda åttabarnsföräldrar träffas och bestämmer sig för att flytta ihop i en gammal fyr tillsammans med sina nu sammanlagt sexton barn.
Det skulle nästan vara skönt att somna redan nu, eftersom jag ska upp och iväg till stallet vid halv sju imorgon för att släppa ut odjuren.

Något jag saknar

Satt och tittade på bilder igår kväll och hamnade i en mapp med halvkassa mobilbilder från ett ridpass någon gång i somras, och oj vad jag verkligen började längta efter sommar och lov igen. Tänk vad skönt att bara tränsa och ta på sig hjälmen och gå ut i padocken och rida. Nu måste man ju stå mist en kvart och bara klä på sig själv och hästen div. fodrade beklädnader bara får att våga sticka ut näsan genom dörren. Och värre lär det ju bli januari och februari - längtar inte dit!


Dressyroutfit


Benlindor: Mias RS | Schabrak: HV Polo | Kofta: Pikeur | Hjälm: John Withaker | Boots: Catago | Pannband: Svarowski

7. En sak som aldrig får hända

En sak som aldrig får hända? Det finns många saker, bland annat det som kommer att komma imorgon - Min största rädsla inom ridsporten. Men en av många saker som inte får hända är att jag slutar med hästar. Jag mår verkligen bra i stallet. Och jag hoppas att jag fortsätter med det restan av livet, att bli en sån där jätteduktig tant som har sitt halvblod som hon rider, hjälper alla som vill ha hjälp, är trevlig och tänker på alla och är rättvis. Som har lektioner för en billig peng till alla och som alla vet vem det är och respekterar. Tänk vad gulligt! Där får jag aldrig sluta med hästar och ridning.


Ulla Håkansson, Foto: Jan Gyllensten


Hemma efter en intensiv kväll

Ikväll har jag haft fullt upp. När jag kom hem satt jag ett litet tag vid datorn och tittade på TV innan det bar iväg till kykan för att spela fiol och repetera inför konserten på söndag. Och när vi var klara var jag ute på två röda sekunder och hoppade in i bilen för att åka till stallet.
Det blev inte att jag red Gulli som det var tänkt eftersom det blev jättekonstigt med alltihopa, funderar på att rida henne imorgon på morgonen istället. Men jag har inte bestämt mig än.
I alla fall så hann jag prata bort en massa tid i stallet, vilket inte är tråkigt, men inte så effektivt heller. Så jag blev kvar där tills det var dags för intaget. Och nu är vi då klara och har kommit hem.
Nu funderar jag på vad jag ska skriva för inlägg att tidsinställa för imorgon eftersom jag kommer vara i kyrkan och repetera nästan hela dagen.

Det vackraste jag vet


No, this is not the time or the place for a broken hearted
Cause this is the end of the rainbow
Where no one can be too sad
No, I don't wanna leave but I must keep moving ahead
Cause my life belongs to the other side
Behind the great ocean's waves.

Bye, bye Hollywood Hills I'm gonna
miss you wherever I go I'm gonna
come back to walk these streets again
Bye, bye Hollywood Hills forever .

Thank you for the morning walks on the sweet sunset
And for the hot night moments
For the fantasy in my bed
I take a part of you with me now and you won't get it back
And a part of me will stay here, you can keep it forever, dear

Long distance love, does it work?
All the miles in between get in your head
No, I don't wanna go
I don't wanna go.


6. Beskriv dig själv med tre meningar

Jag är nästan alltid glad och positiv, i alla fall när jag är med mina kompisar (annat är det väl i närheten av systrarna för det mesta, men det räknas inte). Jag är ganska slarvig av mig när det kommer till att hålla det rent och snyggt omkring mig, även om jag är lite bättre på det i stallet än hemma. Mitt favoritämne är matte, och jag kan inte sticka under stol med att jag är en riktig mattenörd - även om jag än så länge klarat mig från glasögon med tre centimeter tjocka glas.

Är en häst värd mer för att den inte är lika duktig?

En sak jag har tänkt på ett tag, och som jag verkligen börjar bli irriterad över är att vissa personer verkar tycka att de hästar som tävlar i de högsta klasserna automatiskt också är de som alltid ska ha det bästa. Visst kan jag förstå att om man har en häst som ligger på SM-nivå och är värd en stor summa pengar så vill man kanske inte släppa den i en jättestor flock eftersom skaderiskerna faktiskt ökar, just för att den är värd så mycket pengar. Men ska man då istället tvinga iväg någon annan dit om det är bråk om något (ex. boxar, hagar och dyl.) tycker jag att det har gått för långt!

Är det bättre att en häst som är värd en mindre summa pengar blir skadad? Gör det mindre ont för en inte lika välutbildad häst om den blir skadad? Ska den hästen som tävlar de lägsta klasserna ha den minsta boxen?

Hur tänker folk? Jag blir nästan mörkrädd. Bara för att Chassen inte kostade 100 000 kr och inte går medelsvår hoppning är han väl inte mindre värd att ha en fin hage? För mig är han ju lika fin och perfekt som om han hade tävlat sju SM innan jag köpte honom. Han är lika mycket värd för mig som vilken annan häst för sin ägare, jag skulle ju inte tycka om honom mer om han kunde mycket mer? Jag skulle inte tycka mindre om honom om han kunde mindre. Jag tycker om honom för att han är den han är, för hans personlighet. Och jag hoppas att det är det alla andra hästägare värderar högst av sina hästars egenskaper också!


Förvarning

I helgen kan det bli lite dåligt med aktivitet på bloggen. Jag har ju som ni redan vet stalljour, med fodringar och utsläpp utspritt över hela dagen. Jag ska dessutom vara med och spela fiol på en konsert på söndag, och ikväll och på lördag har vi repetiotioner ganska lång tid. Så förmodligen kommer jag inte hinna prioroitera bloggen så mycket, men jag ska se om jag hinner tidsinställa några inlägg nu på morgonen innan jag ska iväg till skolan. Någon som har något speciellt de vill att jag ska skriva om?

Ridlektion 8/12

Red ju då som sagt Gulli istället för Chassen, lite komiskt att jag än så länge på bloggen bara har utverderat ridpass där jag inte ridit min egen häst.
I alla fall. Vi började med att ligga på volten och jobba med lite övergångar mellan trav och skritt, och att få igång bakbenen på hästarna ordentligt, och så galopperade vi fram dem. Sen red vi rakt mellan volternas vändpunkter och tränade på typ bakdelsvändningar i skritt, och så lite mer övergångar. Till sist jobbade vi hästarna ordentligt i galoppen, växlade mellan att öka och minska storleken på volten och så lite övergångar mellan galopp och trav.

I början av passet kändes Gulli lite springig, fast inte stressad. Men efter ett tag började hon söka sig neråt. Och när vi tog ner dem i skritt och jobbade med bakdelsvändningarna lossnade hon verkligen och kändes jättefin, vilket höll i sig resten av lektionen. Galoppbiten i slutet är jag riktigt nöjd med, även om det såklart kan förbättras. En annan sak jag är nöjd med är hur bra vi fick till bakdelsvändningarna.
I slutet av lektionen var hon ganska svettigt, så det var nog skönt för henne att gå en nybörjarlektion efteråt med skritt och trav så fick hon varva ner ordentligt.
Och vid kvällsjouren ikväll när jag hittade morötterna som var tänkta till Chassen, men som jag hade glömt uppe i omklädningsrummet orkade jag inte gå ner med dem till röda stallet, så då var det ju självklart Gulli som fick äta upp dem!

Det Malin sa att jag ska tänka på när jag rider Gulli är att komma ihåg att plocka ihop henne ganska direkt och inte sitta och endast driva lika länge som jag måste göra med Chassen. Och att jag ska tänka på att verkligen släppa ner rumpan i sadeln, i framförallt galoppen, eftersom hon jobbar mycket bättre då.

Strukturerade omständigheter på hög nivå

Innan vi äntligen kom igång med lektionen idag var det kaos. Jag skulle som vanligt ha Chassen, Ida skulle ha Barona, Sonia skulle ha Toppis, Moa skulle ha Gulli och Simone skulle ha Billy. När jag kom upp till gröna med Chassen stod jag och pratade ett tag med Ida, och eftersom Moa inte kom sa jag att det var synd att jag inte visste det innan så hade jag kunnat rida Gulli eftersom jag frågade Malin igår om jag inte kunde göra det någon gång. Sen när vi gick in i ridhuset och Malin fick veta att Moa inte var där tyckte hon att Ida skulle snabbt som attan byta häst till Gulli eftersom Barona har gått så mycket i veckan.
Jag var snabbt med på noterna när Ida frågade om hon inte kunde rida Chassen så kunde jag rida Gulli eftersom hon inte tycker om att rida henne av någon konstig anledning, hon är ju underbar! Så jag lämnade Chassen till Ida, tog med mig Barona in i stallet igen och gjorde iordning Gulli medans de andra började skritta fram. När jag kom in i ridhuset igen stod Malin och kollade på Billys ben och konstaterade snart att han var på väg att bli halt. Så Simone fick gå in i stallet med Billy och byta till Bonnie.
Sen kunde vi börja med lektionen på riktigt, med Sonia som enda ryttare som satt på "rätt" häst.

5. Min klädstil, både inom och utanför hästvärlden

När det gäller stallkäder tycker jag det absolut viktigaste är att ett plagg är skönt och inte helt ofunktionabelt. Även om jag kanske inte köper en skitful tröja bara för att det är bra annars. Jag har en ganska enkel stil, mycket naturfärger och svart, grått och marinblått. Något av det snyggaste jag vet är att ha en stor stickad tröja till ridbyxorna, och så ett pannband och halsduk till det. Märken som jag tycker är snygga är bland annat vissa Kingslandsaker, de med lite mindre knalliga färger och HV Polo. Mountain Horse tycker jag också är galet snyggt!

Till vardags klär jag mig mycket i legging och en lite längre tröja som går ner över rumpan eller jeans och tröja. Och så tygskor till det. Även här har jag ganska lågmälda färger, men en och annan riktigt färgglad tröja har jag också. Mycket av mina kläder handlar jag på Lindex, eftersom det är den enda klädbutiken i Lycksele, och så har jag svårt att komma ut från H&M eller BokBok utan en påse i handen om jag åker iväg och shoppar i någon större stad. Cubus kläder brukar inte heller gå av för hackor.

Kvällens planer

Nu har jag just kommit hem från skolan, tidigare än vanligt! Vår svenskalärare fick migrän så vi fick sluta, och det sitter inte helt fel måste jag medge. Just nu tittar jag på Simpsons, men ska strax ta och börja med läxan tror jag så jag hinner lite innan middan. Sen bär det iväg till stallet eftersom jag rider lektion klockan 18.20 ikväll, så senare kommer det ett inlägg om den.

Foto: Maja Partapuoli

Varför kan man inte derivera en samhällare?

”En kemist, en fysiker och en matematiker är på samma konferens. På kvällen sitter de i hotellbaren och småpratar. Matematikern går och lägger sig först, någon minut senare går kemisten och lägger sig, tätt följd av fysikern. Slumpen har placerat deras hotellrum i samma korridor, och när fysikern kommer till korridoren står kemisten där och begrundar en tom papperskorg. Några meter längre bort i korridoren brinner det, men kemisten gör inget med vattenkranen han har precis bredvid sig. Fysikern frågar kemisten vad han grubblar över, och han svarar att han funderar på vad, av de saker han har omkring sig, ger mest koldioxid när han blandar det med vatten. Han behöver nämligen koldioxiden för att släcka branden. Fysikern rycker åt sig den tomma papperskorgen, fyller den med vatten och häller vattnet på elden, som slocknar. Kemisten och fysikern lägger sig.

Nästa morgon, vid frukostbordet, frågar de matematikern om han inte sett branden i korridoren föregående kväll. Jovisst, svarar matematikern. ”Men varför gjorde du inget åt den?” frågar de andra två förvånat. ”Det fanns en brand, en vattenkran och en tom papperskorg. Lösningen var ju uppenbar!” svarar matematikern. Nästa år råkar samma kemist, samma fysiker och samma matematiker sitta på samma hotellbar efter dagens konfererande. Återigen går matematikern och lägger sig först, innan kemisten följs av fysikern. Återigen brinner det i hotellkorridoren, men matematikern bara tömde den fulla papperskorgen. Nästa morgon frågar kemisten och fysikern varför han inte gjorde något, nu när han såg branden. ”Nu är ni orättvisa”, svarar matematikern. ”Jag tömde ju paperskorgen som var full. Därmed reducerade jag problemet till ett som vi redan löst!”

Mattenörd som man är tycker jag verkligen att det här var roligt!
Källa: Tanja Bergkvist


4. Det här är jag bra på

Jag är bra på många olika saker, men en av sakerna jag inte är bra på är att komma på, och berätta om, vad jag är bra på. Men jag lovar att göra mitt bästa.
När det gäller ridningen är jag bra på att lägga mig på en nivå som är lagom konditions- och utbildningsmässigt efter den häst jag rider, om jag inte rider en välutbildad häst som kan mycket mer än vad jag kan som ryttare då. Jag är också duktig på att vara tidseffektiv om det verkligen behövs, mitt rekord på att få in Chassen från hagen och komma ut med sadel i skogen är 9 minuter (om jag minns rätt). Utan att slarva!
Jag är också duktig på att lägga mig rätt utbildningsmässigt när jag ska förklara något för någon, även om jag gärna vill ta det lite för avancerat ibland eftersom jag själv alltid vill veta exakt hur något fungerar/är.
I skolan är jag duktig på framförallt matte, även om jag inte har svårt för något ämne så. Jag är också duktig på att förklara hur man ska lösa olika uppgifter, hjälpa andra och så - eller det tror jag i alla fall, eftersom de fortfarande frågar mig om hjälp efter ett och ett halvt år tillsammans.
Jag är också duktig på att vara nöjd med ett resultat bara jag känner att jag gjort mitt bästa utifrån kunskap, dagsform och så, oavsett om det gäller stallet, skolan eller någonting helt annat. Det är en sak som jag verkligen uppskattar att jag är bra på, eftersom jag bara är missnöjd om jag inte gjort mitt bästa, och då vet jag exakt vad jag gjort fel och ska tänka på tills nästa gång!

Suddig bild från en hopptävling i Kågedalen, KDRF, där vi vann första klassen (LD) och fick om jag minns rätt 10 fel i andra klassen (2 vägringar och några tidsfel). Jag var trots resultaten så mycket nöjdare över mig själv och Chassen efter andra rundan än efter första.

Smart(are)

Jag kommer aldrig bli expert på fysik, så är det bara. Men det är helt okej för mig eftersom jag inte tycker det är så intressant egentligen heller. Fast naturvetare som jag är kan jag ju inte säga att det är helt ointressant heller.
Nu sitter jag och hjälper lillasyster Agnes att lära sig göra egna bloggdesigner så kan jag slippa hjälpa henne med nya hela tiden, och så tittar jag på Uppdrag Granskning.


Snabbloggning

Jag själv hatar sånna här inlägg, men jag känner verkligen att jag måste skriva några radet ändå. Jag kom just hem från stallet efter att ha hållit i luciaträningen, och nu är det dags att doppa ner näsan i fysikböckerna eftersom jag har prov nästa onsdag och jag inte fattar mycket alls!
Jag lovar att blogga mer när jag har fått in lite olika formler, komposantuppdelningar, kraftriktningar och annat mer eller minde skoj i hjärnan.

Åååh vad skönt det skulle vara med sommarlov, värme och roliga långritter igen! Någon mer än jag som tycker att sommaren borde utmärkas som det åttonde underverket på jorden?


Dressyr med Gulli

Red ju som sagt ett dressyrpass med Gulli efter lektionerna idag. Och hon skötte sig riktigt fint! Hon har ju annars haft en tendens att i början av varje ridpass, och speciellt när man börjar med galoppen, bralla iväg några steg (mer om man inte hindrar henne). Men idag försökte hon inte ens en enda gång! Även om vi till och med tränade på galoppfattningar, typ enkla byten och galoppökningar bl a.
Jag började i vart fall med att skritta igång henne såklart, och sen började vi med en övning som jag hittade på efter vad som jag tyckte behövdes för henne.
Trav längs fyrkanten och uppifrån A (egentligen F och K) en snett igenom i ökad trad. Alltid när vi passerade A, B, C och E bröt jag av till skritt och la en 10-metersvolt. På så sätt jobbade vi i båda varven lika mycket, med övergångar, tempoväxlingar och böjning & rakställning.

Efter det jobbade vi på med galoppbiten. Fattningar, tempoväxlingar längs spåret, avbrott och lite volter. Hon kändes rätt fin, även om hon inte riktigt vill söka sig neråt i samma utsträckning som i traven och skritten. Efter ett tag när hon fått springa av sig ordentligt testade jag en variant av enkla byten, fast med trav emellan. Så vi låg på en åttvolt och red övergångar galopp-trav-galopp mellan varven.
Sen jobbade vi på lite mer med olika övergångar, låg på volten och matade trav-skritt-trav övergångar, det blev säkert tio avbrott per varv eller så. När jag kände att hon verkligen var framme för hjälperna och lyssnade på mig testade vi även på litte galoppfattningar från skritt och de gick över förväntan bra!
Det fick räcka så tyckte jag, både för att hon hade börjat bli ganska svettig och så började klockan närma sig niosnåret så jag blev lite stressad. Det sista jag ska ösa beröm över henne för är hur fint hon sökte sig framåt-neråt när jag travade av henne! Lilla gumman sträckte verkligen ut hela halsen och ryggen, man kände verkligen hur skönt hon tyckte det var!

Just hemkommen

Har just kommit hem från stallet nu. Blev där mellan kvart i sex och tio ungefär. Började med att spendera ca två timmar med att hjälpa till på lektionerna, alla tjejerna var riktigt duktiga idag! Det är så roligt att se när mina små skyddslingar utvecklas och klarar av större och större uppgifter! Hade det inte varit för att det knappt går att livnära sig på det hade jag gjärna satsat på en hippologutbildning och så vidare mot ridlärare.
I alla fall, efter att lektionerna var klara red jag ett pass på Gulli (mer om det i ett senare inlägg) eftersom hon bara gick en lektion med lite skritt och trav i 45 minuter. Hon var riktigt fin idag, så mycket kan jag säga! Efter det var klockan runt nio så då var det bara att börja plocka in hästar och fodra, och mitt i allt det fick jag och pappa även Chassens box mockad och hans mat för imorgon fixad.
Och nu är jag då hemma och ska se om jag hinner med lite läxor i alla fall, även om jag egentligen borde sova.

Middag och sen iväg mot stallet

Nu ska jag strax se till att få i mig lite mat innan det bär iväg till stallet för ikväll. På tisdagar hjälper jag till på ridlektionerna, och är en så kallad stallvärd. Det är faktiskt riktigt roligt, man får vara stor och ansvarstagare, och så tycker jag faktiskt om att umgås med barn, i alla fall i stallet. Det känns så bra när man får hjälpa till och se dem växa i sig själva och våga ta för sig mer och mer!
Sen planerar jag nog att rida någon ridskolehäst ikväll också efter lektionerna om det är någon som behöver gå. Chassen har en lite lugnare period nu med dressyrlektion en gång i veckan och annars skrittrundor och vila, så det är klart man tar chansen att rida någon annan häst om det behövs. Hoppas att Gulli inte går så mycket! Hon är faktiskt riktigt rolig att rida av någon anledning, även om hon knappt tar skänklarna får något annat än framåtdrivande och överlag inte är särsilt böjbar. Dessutom brukar hon vid de första tre-fyra galoppfattningarna bralla iväg några språng. Men av någon anledning tycker jag som sagt verkligen om att rida henne.

Dessutom är hon ju inte bara lite söt! Eller hur?

3. Det här behöver jag träna mer på

När det gäller min ridning skulle jag personligen säga att det största problemet är att jag väldigt ofta vill för mycket, bara jag har lärt känna hästen. Jag blir för mycket för hästen, jag kan inte låta bli att vara överallt och ingenstans och stötta upp, driva, plocka med handen osv. Detta även om jag verkligen vet att det som fungerar absolut bäst är att bara låta den rulla igång och sen börja söka sig ner av sig själv. Detta leder ju dessutom till en mycket mer lösgjord och självbärande häst.
Ett annat problem är min sits, framförallt i dressyren har jag väldigt svårt för att verkligen komma ner i sadeln från början och jag vill väldigt gjärna luta mig för mycket framåt. Dessutom pekar jag ut mina tår nästan rätt ut när jag rider för lätt. Mina sitsproblem har jag kommit fram till beror på att jag vill för mycket. Istället för att koncentrera mig på den lägger jag allt fokus på hästen, vilket i och för sig är bra ibland, men inte alltid. Om jag koncentrerar mig på min sits och min ridning istället får hästarna söka sig ner själva istället och allt blir bara mycket bättre.

Förut hade jag väldiga problem med att jag lade ner händerna på knäna när jag red. Tack och lov har jag lyckats träna bort det nu!

Fel på blogg.se?

Jag kommer inte in på bloggen, och kan inte ladda upp bilder heller. Men det verkar bara vara jag som har det här problemet, eller rättare sagt bara den här bloggen. Jag kommer in på andra bloggar jag har på samma konto, och även på andra bloggar från blogg.se. Någon som har en idé om vad det kan vara för fel? Det borde ju inte vara något med min dator eftersom jag kommer in på alla andra bloggar jag testat med förutom just den här. Jag är egentligen inte ens helt säker på att det här inlägget kommer att komma upp, men jag försöker i alla fall. Och så får jag hoppas att någon annan kan komma in på min blogg och läsa det.


Stalljour

Har just kommit hem från att ha haft kvällsjour på stallet. Jag har tillsammans med lillasyster och mamma plockat in de hästar som var kvar ute och gett alla hästar mat, samt släckt och låst hela anläggningen. På stallet har vi ett joursystem där man har en vecka/häst i ett rullande schema. Då man har jourvecka ansvarar man för kvällsjouren och låsningen måndag till fredag. På helgen har man hela anläggningen, morgonjour: fodring och utsläpp, lunch- och middagsfodringar, kvällsjouren och låsningen. Och så har man ansvar för ridskolehästarna, man ska mocka alla boxar och spiltor och packa alla höpåsar.
Det är alltså ganska mycket jobb den vecka man har jour, men å andra sidan står det tolv privathästar på anläggningen så det blir inte så ofta man måste ha den.

Det röda stallet är ett privatstall där bl a Chassen står. Det gröna som skymtar är delat i två delar, en ridskoledel och en privatdel. På bilden skymtar man även hörnet av lilla padocken. Visst ser det härligt ut med sommar?!

2. När och varför jag började rida

Jag började rida på ridskola när jag gick i tvåan, tror jag det var. Jag minns inte om jag tänkte något speciellt när jag ville börja. Men min moster har hållt på med hästar av och till sen hon var liten, och alltid när jag har fyllt år, på julaftnar och så har jag fått olika hästsaker i present, t ex en käpphäst, barbiehästar, gunghästar, hästpussel, hästgosedjur, och ja, ni fattar. Självklart har alltid alla grattiskort varit prydda av hästar också. Så det är nog en bidragande faktor till varför jag ville börja med hästar, och så skulle flera av mina kompisar börja rida vid samma tidpunkt. På bilden är det jag, mina två mostrar och hästen Verner som min ena moster ägde.


Bloggfundering

Kom hem från skolan för en liten stund sen, och har suttit nu och tittat lite på Top Model samtidigt som jag läst bloggar. Tänk egentligen vad mycket tid av sitt liv man väljer att lägga på att läsa om andras egentligen, varför är det så? Jag tror inte ens att jag kan sätta fingret på varför jag läser vissa av de bloggar som jag följer, nu har det mest blivigt en del av mitt liv, en vardagssyssla. Varje dag innehåller tid till att läsa om vad olika personer gör, hur de har motionerat sina hästar och vilken utrustning de tycker är snygg.
Vilka bloggar läser du? Och kan du säga varför du läser dem, eller är det bara så?

1. En bild på favorithästen/arna

Självklart blir det en bild på bästa Chassen!
Fotot är taget av Maja Partapuoli, noproblematall.blogg.se.


30-dagarslista

Jag hade tänkt ha en sån här lista att skriva efter lite då och då här på bloggen, då lär ni som läser känna mig lite bättre och så kommer det åtminstonde ett inlägg per dag om jag skulle få slut på idéer om vad jag ska skriva.

1. En bild på favorithästen/arna
2. När och varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Min klädstil, både inom och utanför hästvärlden
6. Beskriv dig själv med tre meningar
7. En sak som aldrig får hända
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vilja byta liv med en dag. Varför?
10. 5 saker du inte visste om mig
11. En låt om påminner om en häst du älskar
12. Min favorit ridsportgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen. I stallet eller annars
15. Varför får hästar och ridning dig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg, ledsen eller glad
18. En bild jag aldrig publicerat förr
19. Bild på min bäst vän/vänner och varför den/dom är min bästa vän
20. Något jag vill göra
21. Någon jag skulle vilja träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr? Varför?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ska se ut om 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridningen

Klar med designen!

Nu är jag klar med designen, och för en gångs skull blev jag riktigt nöjd med den, möjligtvis känns det lite pråligt med alla guldramar i menyn. Fast jag gillar det fortfarande, så det får vara så ett tag och så ser vi väl om jag låter det vara kvar eller inte.
Om du inte kan se designen kan du börja med att testa att uppdatera sidan, vissa datorer läser inte in nya designer utan minns bara hur bloggen såg ut förut.


Om oss

Jag som skriver heter Sara och är nyss fyllda 17 år. Jag bor i Lycksele, Västerbotten och ska jag vara ärlig lägger jag nog absolut mest tid på skolan och alla läxor, fast jag klagar inte (läs: så ofta i alla fall), eftersom jag faktiskt valde alldeles själv att studera på naturvetenskapliga programmet. Jag har fortfarande inte bestämt mig för vad jag vill studera vidare till, men jag hoppas naturligtvis att jag ska komma på det snart, för det skulle ju naturligtvis vara väldigt skönt att veta, och så skulle jag kunna plocka bort lite kurser från min individuella studieplan eftersom jag just nu läser utökat för att hålla så många vägar som möjligt öppna.
När jag inte pluggar spenderar jag så mycket tid som möjligt i stallet tillsammans med min D-ponny Chasmir. Han är en New Forestvalack som mäter 144 cm över marken. Tillsammans tävlar vi i framförallt hoppning men även en och annan dressyrtävling ibland också. Chassen, som han kallas till vardags, är 13 år gammal och jag har haft honom i lite drygt 2,5 år. Dock är jag lite på jakt efter en större häst eftersom jag tyvärr börjar bli aningens stor på Chassen, även om det största skälet är att jag nog börjat växa ifrån honom kunskapsmässigt. Inte för att jag alltid rider honom perfekt, sju dagar i veckan. Men hans högsta nivå börjar tyvärr kännas lite låg.

Tillbaka till startsidan

Jag som skriver på bloggen heter Sara och är 17 år gammal. På bloggen skriver jag om min vardag tillsammans med D-ponnyn Chasmir. Träning, tävling, utrustning och mycket annat smått och gott är bland annat vad man kan läsa om här. Vill du veta mer om oss? Klicka här. Din text...........................................
bloglovin